Overslaan en naar de inhoud gaan
Powered by: howest.be

ICF in het kort

De International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF) is een kader dat ontwikkeld is door de WHO. Het biedt een begrippenkader om het menselijk functioneren, de elementen die hierop een invloed hebben en de problemen die daarbij kunnen voorkomen, te omschrijven.

Het is gebaseerd op de biopsychosociale visie waarbij we vanuit een ruime kijk naar het functioneren van een persoon kijken. De ICF draagt een visie uit m.b.t. het functioneren: het belang van een holistische kijk op het functioneren dat continue in verandering is. Deze ruime kijk is uitgewerkt in een classificatiesysteem. Het ICF-Lab ontwikkelde een kennisclip over de opbouw van het classificatiesysteem van ICF. Deze kan je hieronder terugvinden.

 

 

Het vormt op verschillende manieren een meerwaarde voor de hulpverlening, in het bijzonder om interprofessioneel en cliëntgericht samen te werken.

  • Het biedt een gemeenschappelijke taal en visie.
  • Het biedt een structuur om de veelheid aan elementen die we in kaart brengen op een logische manier te ordenen en over disciplines en organisaties heen met elkaar te delen.
  • Het biedt een bron van inspiratie om vanuit een ruime blik naar het functioneren van een persoon te kijken. Het classificatiesysteem van ICF omvat meer dan 1400 categorieën die hierbij in kaart kunnen gebracht worden. 
  • Het biedt ondersteuning bij het professioneel redeneren, om inzicht te krijgen in het functioneren en van daaruit het professioneel handelen te sturen. 

Via de website van het Nederlands collaborating centrum kan je heel wat info over ICF terugvinden.

Je vindt er onder meer:

De ICF-browser is een hulpmiddel om informatie te coderen volgens het classificatiesysteem van ICF. Het is een soort van zoekmachine dat aangeeft in welke componenten, domeinen en categorieën de informatie kan geplaatst worden. Wanneer je nog geen kennis en inzicht hebt in het classificatiesysteem van ICF, is er enige voorzichtigheid geboden bij het gebruik van de ICF-browser. Doordat de browser enkel de ICF-taal kent en geen synoniemen, geeft hij niet steeds de juist aanwijzingen. Het Nederlands Collaborating Centrum, het RIVM, doet momenteel een onderzoek om een nieuwe browser te ontwikkelen. Het RIVM plant om de nieuwe browser in 2022 te finaliseren.

De volledige versie van ICF kan je als boek bestellen via de uitgeverij BSL.

We raden aan om de kinderen- en jongerenversie te gebruiken omdat dit de meest uitgebreide versie is. In 2020-2021 werden beide versies samengebracht. In de toekomst zal de WHO slechts één versie onderhouden.